понеделник, 27 юни 2011 г.

Jean Paul Gaultier

Жан Пол Готие (Jean Paul Gaultier) е роден на 24 април 1952 година в южните предградия на Париж, Франция. За да се отърве от влиянието на родителите си – счетоводители, които искали да стане учител, Жан Пол израства при баба си. Насърчаван от нея, там се усамотява и рисува моделите си. Едва 17-годишен, Жан Пол Готие започва да обикаля модните ателиета, за да показва скиците си с модели. В началото никой не му обръща внимание, но през 1970 година самият Пиер Карден е впечатлен от таланта на Жан Пол и го наема като асистент. В следващите 6 години Жан Пол Готие трупа професионален опит при Жак Естерел, Жан Пату и отново при Пиер Карден.

През 1976 година Жан Пол Готие реализира детската си мечта и пуска първата си самостоятелна колекция. Тя е достатъчно шокираща и иновативна, така че никой да не забележи, че Жан Пол Готие няма специализирано модно образование. Напротив, всички признават безспорния му талант.
През 1990 година Жан Пол Готие загубва дългогодишния си интимен и бизнес партньор Франсис Менюж, който умира от СПИН. Оттогава Жан Пол живее сам и е изцяло отдаден на работата си.
Жан Пол Готие в модната индустрия
  • Модната гилдия нарича Жан Пол Готие “enfant terrible” или “ужасното дете” на френската мода, заради провокативния му стил и моряшката фланелка, която става мега популярна от филма “Каръл” на Фасбиндер през 1982 година.
  • Колекциите на Жан Пол Готие са микс от улична мода и попкултура.
  • Жан Пол Готие е първият дизайнер, който използва “истински хора” (слаби и дебели, млади и стари, красиви и грозни) за представяне на моделите си.
Черният корсет с конусовиден бюст, с който облича Мадона на световното й турне “Blond Ambition” през 90-те, става една от най-популярните дрехи в шоубизнеса и се превръща в запазена марка на Жан Пол Готие.Колекциите на Жан Пол Готие привличат вниманието още с названията си - “Гмуркачките” (1979), “Дадаистките”, “Екзистенциалистките”, “Конструктивистките”, “Шикозните равинки”, “Монголките” и “Жените помежду си” (90-те), “Фрида Кало” (1997) и т.н.
  • Скандалната визия на Мерилин Менсън също в голяма степен се дължи на Жан Пол Готие.
  • Мъжете в колекциите на Жан Пол Готие често са преобразени в женски пол.
  • Жан Пол Готие често се изявява като костюмограф. Автор е на костюмите за “Петият елемент” на Люк Бесон, “Кика” на Педро Алмодовар и т.н.
  • Жан Пол Готие създава колeкции висша мода и “ready-to-wear” за лейбъла си “Jean Paul Gaultier”. От 1988 година поддържа линия “Junior Gaultier”, от 1993 година - “Gaultier Jeans”, от 1994 година - “JPG”, а от 2003 година е творчески директор на модна къща “Hermes”.
  • Жан Пол Готие е популярен и с парфюмите си, които се отличават с изтънчени аромати и уникални флакони.
Кои модели представят същността ти като дизайнер?
Корсетът вероятно е дрехата, по която ме разпознават.

Какво те вдъхновява?
Мисля, че най-голямото удоволствие за мен е да наблюдавам. Обичам да излизам навън и да гледам различни неща. Веднъж бях в Ibiza, в много, много лош клуб, където имаше жив папагал в клетка. Наблюдавах го около 3 часа. Исках да попия всичките му цветове. И това ме вдъхнови за първата ми колекция висша мода. Нямах фотоапарат, само моята памет. Наистина обичам да наблюдавам.

За кого си мислиш, докато създаваш моделите си?
Не само за един човек, защото искам да съм отворен към различните. Харесвам различни типове хора, различни типове красота, различни начини на живот. Вдъхновявам се от много неща по едно и също време.
Дизайнът създава ли ти неприятности и ако е така, какво те кара да продължиш?
Обичам модата и обичам да правя мода.

Какво е твоето определение за красота?
Нямам конкретно определение. Красотата е навсякъде.

Каква е твоята философия?
В модата е възможно да намразиш нещо, което си обичал преди. Аз не мога да го направя. Освен това не разбирам тази част от модната индустрия. Това е вид снобизъм. Чувстваш се длъжен да намразиш нещо любимо, защото вече си част от нова тенденция. Аз не се срамувам от нищо, което харесвам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар